Suriye ve Kıbrıs’ı yakanların utanmazlığı

Aziz Şah – 15 Mart Suriye İç Savaşı’nın başlangıcıdır. 15 Mart 2011’de Deraa kentinde başlayan ayaklanmanın üzerinden 11 sene geçti…

Tesadüf bu ki, 15 Mart’ta Türkiye’nin taşıdığı ateşle yanan komşu Suriye’den kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilere karşı Sözcü gazetesinde CHP’li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın mülakatı yayınlandı…

Hatırlarsınız, Mustafa Akıncı’yı -kendince- aşağılamak için adını ‘‘Mustafadis’’ diye yazan bir gazetedir Sözcü!

Hatırlarsınız bir yandan AKP-MHP, diğer yandan CHP-İYİ Partinin toplumumuza topyekün saldırdığı günleri…

Şubat 2020’de Guardian muhabirinin sorusu üzerine Akıncı, ‘Kırım tarzı ilhaka’ karşı olduğunu söylediğinde ilhakçılar çıldırmıştı…

Mustafa Akıncı ‘‘İkinci bir Tayfur Sökmen olmayacağım, Kıbrıs Hatay gibi ilhak olmayacak’’ dediğinde ne demişti CHP?

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Çok açık ifade ediyorum; 1974’te biz neredeysek, bugün de oradayız. KKTC Cumhurbaşkanının sözleri büyük talihsizliktir ve son derece vahimdir” demişti.

İYİ partinin şefi asena Meral Akşener ise, %82’sini Rumların oluşturduğu Kıbrıs için ‘‘Herkes sussa da biz susmayacağız ve Mustafa Akıncı gibi rahatsız olanlara inat diyeceğiz ki; Kıbrıs Türk’tür Türk kalacak’’ demişti.

Bu ırkçı-ilhakçıların en büyük karın ağrısı, Türkiye’nin kışkırtıcılığını yaptığı Suriye savaşından kaçan mültecilerin Hatay’daki nüfusu…

1974’ten sonra Kıbrıs’ta demografiyi altüst edenler, 2011’de kendi başlattıkları Suriye savaşından sonra Hatay’ın demografisinin bozulduğundan şikayetçi…

Şubat 2020’de Mustafa Akıncı ‘‘Kıbrıs Hatay olmasın’’ dediğinde nefret kusanlar, bugün ‘‘Hatay elden gidiyor’’ diye bağırıyor!

Kasım 2020’de ise, işgalcilikte ve ilhakçılıkta AKP ile yarışan CHP’nin reisi Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş’a CHP’nin KKTC Temsilciliğinin güçlendirilmesi için ve TC-KKTC ilişkilerinde yetki verdi!

Kıbrıs’ta AKP ve MHP teşkilatlarından çektiklerimiz yetmedi; Bay Kemal, Hatay Belediye Başkanı’nı kendi ‘‘Kıbrıs Valisi’’ olarak atadı…

‘‘Hatay elden gidiyor’’ diyerek mülteci düşmanlığı üreten Lütfü Savaş, Kasım 2020’de şöyle dedi:

-‘‘Biz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni daima vatanımızın bir parçası olarak görüyoruz’’…

KKTC’de çok sayıda Hatay nüfusuna kayıtlı vatandaşın yaşadığını ve Kuzey Kıbrıs ile Hatay arasında özel bir bağ olduğunu, Hataylı işadamlarının da ciddi düzeyde yatırımları bulunduğunu söyledi.

Evet, o Hataylı hemşeri dernekleri 22 Ocak linçi sırasında az kalsın gazete binamızı ateşe veriyordu!

Kıbrıslılar AKP iktidardan gider, yerine CHP gelirse huzura ereceklerini zannederler. İdrak edemediler sömürgeciliğin bir devlet politikası olduğunu!

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemen toprağını kendisine ait gören Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı, Suriyeli mültecilerin varlığının Hatay’ın demografik yapısını bozduğundan şikayetçi:

-“Hatay’ın nüfusu 1 milyon 670 bin. Resmi verilere göre 500 bin civarında Suriyeli var. Ama gayri resmi sayı 800 binin üzerinde. Yaklaşık her 2 kişiden biri Suriyeli. (…)Demografik yapı bizim aleyhimize gelişiyor. 12 yıl sonra belediye başkanının Suriyeli olması hiçbirimizin hoşuna gitmez… Reyhanlı’da Suriyeli aday olsaydı seçimi açık farkla kazanırdı. Birçok ilçede denge değişiyor. Türk vatandaşları 12 yıl geçmeden KKTC’de vatandaş olamıyor. Suriyeli niye hemen vatandaş oluyor… Hatay giderse her yer gider. Hatay elden gitmesin diye mücadele veriyoruz…”

Türkiye’nin savaş suçu olarak Kıbrıs’a taşıdığı nüfusu hak sayan, Türkiye’nin ateş taşıdığı Suriye savaşından kaçan mültecileri düşman olarak gören; Kıbrıs Cumhuriyeti’nin TC tarafından işgal edilmiş topraklarını kendine ait gören, Suriyeli nüfus arttığı için Hatay’ın geri Suriye’ye kaptırılacağından korkan bir CHP!

Hatay’ı kaybetmekten korkarken de, Türkiyelilerin 12 yılda KKTC vatandaşı olduğunu söyleyerek şikayet ediyor. Kaldı ki 5 yılda vatandaş oluyorlar. Hatay’da belediye başkanı seçemiyor Suriyeliler; ancak Kıbrıs’ta 1974’ten beridir Türkiye’den taşınan nüfus seçiyor başımızdaki gardiyanları!

Kıbrıs’ta Rumları evlerinden zorla atıp yerlerine Türkiye’den nüfus taşıdılar. Suriye’yi sömürgeci hayalleri için yakıp insanları evsiz bıraktılar. Kıbrıs’ı kendilerinin sayarlar, Suriyelilere nefret kusarlar.

Bu ikiyüzlülüğü tanımlayacak kelime bulamıyorum…

(24 Mart 2022 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author