Deniz Gezmiş Kıbrıs’ta

Aziz Şah – Yarım asırdır bu coğrafyada verilen mücadele 6. Filo’ya secde edenler ile 6. Filo’yu denize dökenler arasındadır.

6. Filo’nun denize dökülmesi ve 6. Filo’ya secde edilmesi bir milattır bu coğrafyada.

Çeyrek asırdan fazladır Türkiye’yi yöneten AKP’li kadrolar, kelimenin tam anlamıyla 6. Filo Dolmabahçe’ye demirlediğinde 6. Filo’yu kıble yapıp namaz kılanlardı.

AKP’lilerden önce Türkiye’yi yönetenler ise, 6. Filo askerlerini denize döken gençliği katliamlar, idamlar, terör ve işkence ile yok edenlerdi.

Denizlerin idamından bu yana, bu coğrafyayı önce 6. Filo’yu denize döken gençliği imha eden irade yönetti; sonra da 6. Filo’yu secde yapıp namaz kılan o günün İslamcı-Milliyetçi gençleri yönetti.

Bu coğrafya derken İngilizlerin Orta Doğu dediği Batı Asya-Doğu Akdeniz bölgesinden bahsediyorum.

Yalnız Türkiye değil, Yunanistan, Arap alemi, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika ülkeleri üç aşağı beş yukarı benzer bir imha süreci yaşadı.

Bizim Kıbrıs’ta yaşadığımız da buydu…

NATO konseptinde iki kontrgerilla teşkilatı tarafından Kıbrıslıları ayrıştırdılar. Aynı Özel Harp Dairesi’ne bağlı Türk ve Yunan subayların eliyle 6. Filo düzeni kurdular Kıbrıs’ta darbe ve işgalle. 40 sene Kıbrıslı Türkleri İngiliz sömürge savcısı Denktaş’a yönettirdiler. Sonra da Denktaş’ı kaldırıp yerine ‘‘ABD Ortadoğu’nun özgürlük feneridir’’ diyen Mehmet Ali Talat’ı oturttular.

Aynı Türkiye’deki gibi…

Türkiye’yi çeyrek asır ‘6. Filo defol’ diyenleri katledenler yönetti, sonraki çeyrekte de 6. Filo’ya secde edenler yönetti.

Kıbrıs’ta da 40 sene ‘‘bağımsız-bağlantısız üslerden arınmış bir Kıbrıs’’ isteyenleri yok eden Denktaş vardı başta; ne zaman ki Sovyetler yıkıldı, ‘kıble’siz kalan Talat’lar 6. Filo’ya secde ettiler…

Devrimcileri-bağımsızlıkçıları katledenler ve 6. Filo’ya secde edenler, bizim yarım asrımızdır.

***

6. Filo’ya secde eden AKP’lilerin o zamanki adı Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) idi.

MTTB 60’ların ilk yarısında milliyetçi idi, ikinci yarısında milliyetçi-İslamcı bugünkü AKP kadrolarının eline geçti. 27 Mayıs Darbesi’ni “devrim” olarak görenlerden 27 Mayıs’ta asılan Menderes’i “önder” olarak gören İslamcılara geçti örgütün yönetimi…

1964’te MTTB’de TMT’ciler eğitildi.

18 Temmuz 1968’de Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının 6. Filo askerlerini Dolmabahçe’den denize dökmesinden hemen sonra, Ağustos ayında Komando Kampları’nda Amerikancı gençliğin eğitimi başladı. İlk eğitilenler Alparslan Türkeş’in –MHP’den önceki partisi- Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nden (CKMP) gençler ile MTTB’nin gençleri idi.

Türkiye kontrgerillası Kıbrıs’ta kurulmuştur ancak 6. Filo olayından sonra Kıbrıs’ta başlattıkları savaşı Türkiye’ye taşımışlardır: Kıbrıs’ta ‘YA TAKSİM YA ÖLÜM’ dediler, Türkiye’de ‘KAHROLSUN KOMÜNİZM!’…

Bu diyalektik ilişkiyi hiçbir zaman çözemeyen Türkiye solu Kıbrıs’ta NATO’nun yürüttüğü iki ayaklı terörde ‘taraf’ oldu çoğunlukla…

Bir köşe yazısında detaya giremesek de 1968’lilerin politikleşmesinde Kıbrıs’ın da büyük bir etkisi vardı. Madem ki Deniz’leri anıyoruz idamlarının ellinci yılında, söylemeden geçmek olmaz…

Deniz Gezmiş Haydarpaşa Lisesi’nde lise son sınıfta iken bir kompozisyon yazdı: Kıbrıs’ın ancak emperyalizmin güdümünden sıyrılmasıyla kurtulabileceğini ve bağımsız bir devlet olabileceğini yazdı. Bu kompozisyonundan dolayı liseden uzaklaştırıldı bizim Deniz!

Koca koca aydınların kandığı gibi NATO’nun Kıbrıs’ta yürüttüğü iki ayaklı teröre ve psikolojik harbe kanmamıştı Deniz!

Bugün Kıbrıs’taki NATO işgalini Türkiye’nin ‘ulusal çıkarları’ için savunan ‘Türk solu’ bir tarafta, bizim Deniz ise emperyalizmin güdümünden sıyrılmış bağımsız bir Kıbrıs devleti diyen bizim tarafımızda.

(7 Mayıs 2022 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author