Kutlu Adalı’nın karşısına dikilen TC Elçiliği Müsteşarı Onur Öymen (1)

Aziz Şah – 20 Temmuz 1974 işgalinden sonra Kutlu Adalı Kayıt Dairesi Müdürlüğü’ne ve Nüfus Başyazmanlığı’na getirildi…

Kutlu Adalı’dan dinleyelim:

-“Görevim Kıbrıs Türk bölgesinde oturan Kıbrıslı Türklere, Rumlara, Maronitlere, Ermenilere ve öteki yabancılara kimlik kartı vermekti Onların nüfus işlerine bakmaktı. Bu görev yapılırken Denktaş, Ankara ile protokol imzaladı. Protokola göre Türkiye’den kalifiye işçi gelecek(…).

Bu ortamda bana, Kıbrıs’ta üç aydan çok kalacak olanlara kimlik kartı vermek düşüyordu. Çünkü yasalar bunu emrediyordu.

Ama gördük ki, gemiler dolusu çoluklu çocuklu, genç yaşlı binlerce kişi akın akın gelmeye (getirilmeye) başladı. Ortalıkta kalifiye işçi çok az görülüyordu.

Yasalara ters düşmemek için elimizden geldiğince titiz davranıyor, en azından kusurlu kimlik kartı vermemeye çalışıyorduk.

Pasaport, nüfus cüzdanı, çalışma izni, fotoğraf, evlenme cüzdanı gibi belgelere çok önem veriyorduk. Pasaportu olmayana nasıl kimlik verebilirdik? Ya da evlenme cüzdanı olmayan ve pasaportundaki soyadları tutmayan kişilere, nasıl evli işlemi yapabilirdik?

Örneğin, elinde babasının pasaportu ile Mağusa limanından giriş yapmış bir gence nasıl kimlik verebilirdim? Kendi pasaportu daha çıkmamış, o da babasının pasaportunu alıp gelmiş ve limandan da geçmiş!

-‘Baban nerede?’ diye sorduğumda:

-‘Hapiste, çıkmasına onbeş gün kaldı’ yanıtını aldığımda, ne yapmam gerekirdi?

Görevim, o kişiye kimlik vermemek ve ilgililere durumu aktarmaktı.

Fotoğraf getirmeyen kişilere de kimlik verilmez.

Oturma, çalışma izni olmayanlara da verilmez.

Yine ölmüş birinin pasaportu ile gelen, ya da getirilen kişiye ne işlem yapabilirdiniz?”…

Sonuçta Kutlu Adalı, yasaları uygulayarak “fotoğraf” getirmeyene vatandaşlık vermedi. Bunun karşılığında TC Elçiliği’ne çağrıldı “sen benim vatandaşıma neden vatandaşlık vermezsin” diye ve görevinden alındı!

Devamını Kutlu Adalı’dan dinleyelim:

-“Bir gün Muhaceret Dairesi Müdürü Erol Bayram ile TC Lefkoşa Büyükelçiliği’ne çağrıldım. Adı Özcan olan o zamanki Konsolosun odasına alındım.

Odada ben, Erol Bayram, Konsolos Özcan Bey ve elçiliğin ileri gelen personellerinden Onur Öymen vardı”…

Onur Öymen kim?

1960’ların ikinci yarısında NATO Dairesinde ikinci kâtiplik, Avrupa Konseyi Daimi Temsilciliği’nde başkâtiplik, Ankara’da Kıbrıs Dairesi’nde Şube Müdürlüğü yaptıktan sonra 1974’te Lefkoşa Büyükelçiliği Müsteşarı oldu.

Çeşitli müsteşarlıklara, daire başkanlıklarına, Kopenhag ve Bonn büyükelçiliği gibi görevlere getirilmiş, NATO Daimi Temsilcisi olmuş devletlû bir zat.

2002 yılında emekli olunca da CHP’den milletvekili oldu, 2003’ten 2010’a kadar CHP Genel Başkan Yardımcılığı yaptı.

Kutlu Adalı’nın karşısına dikilen Onur Öymen TC Devleti’nin kendisidir, gövdesidir, aklıdır, planlamasıdır.

1974’te Lefkoşa’ya müsteşar olarak atanmadan önce, Ankara’da Siyaset Planlama ve Kıbrıs Daireleri Şube Müdürlüğü yaptı.

Kıbrıs’a nüfus taşınmasına bir günde karar verilmedi, bir günde planlanmadı!

TC Başbakanı Ecevit ve Maliye Bakanı Ziya Müezzinoğlu adına Kıbrıs’ın kuzeyine yerleşimci nüfus taşıma projesini TC Elçiliği Yardım Heyeti yürüttü.

Hakkı Atun’un anılarında itiraf ettiği gibi:

-‘‘Türkiye’den deniz yolu ile ve bir program çerçevesinde getirilen göçmenler, planlı biçimde ve önceden temizlenip tamir edilen boş köylere yerleştirildi’’…

Bu sebepten, Kutlu Adalı’nın karşısına TC Elçiliği Müsteşarı Onur Öymen’in dikilmesi, TC Devleti’nin dikilmesidir. Ankara’da Siyaset Planlama Dairesi’nde görev aldıktan sonra Kıbrıs’ta nüfus planladı Onur Öymen!

Kutlu Adalı’dan dinleyin:

-“Niçin çağrıldığımızı bilmiyorduk. Kahve, çay bile ısmarlamadan Onur Öymen bize yüksek sesle çıkışmaya başladı: Türkiye’den gelenlere niçin zorluk çıkarıyormuşuz? Niçin kimlik vermiyormuşuz? Niçin yurttaş yapmıyormuşuz? Bu insanlardan ne istiyormuşuz?”

Yerleşimci nüfus kendi kendine gelmedi Kıbrıs’ın işgal bölgesine, bir siyasi proje olarak işgalci tarafından taşındı. Kıbrıslı da “vatandaşlık” dağıtmak için can atmıyordu taşıma nüfusa. İşte Erol Bayram ve Kutlu Adalı, işgalci bürokrat Onur Öymen’in karşısına dikildi…

(30 Aralık 2022 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author