Tuğba Mimi’nin yanında durun, kızkardeşi olun!

Aziz Şah – Tuğba Mimi’nin davası bundan sonrası için emsal olacak… Ya bu davadan kadınlar bir kazanım elde edecek ve güçlenerek çıkacak ya da tecavüz kültürü palazlanacak… Ya yeni tecavüzcüler cesaretlenecek ya da kadınlar konuşmaya cesaret edecek!

Toplum olarak tecavüzcülere cesaret veriyorsunuz. Kadının toplumsal baskı yüzünden susup oturmasını bekliyorsunuz. 1974’ten beridir alıştığınız düzen bu…

“Ganimet” ile “tecavüz” aynı şeydir. Ganimette zorla birinin toprağına el koyarsınız, tecavüzde ise zorla bedenine el koyarsınız. 1974’ten beridir tecavüz düzeninde yaşıyoruz…

Bu defa sert kayaya tosladınız. Sizin çürümüş “değer yargılarınız” bir anlam ifade etmiyor karşınızdaki kadın için. Karşısında durmayın, yanında durun!

Bugün “Tecavüze uğradım, adalet istiyorum” diyen Tuğba’yı suçlayanların yarın benzer bir olay kendi kızlarının ya da kendilerinin başına gelebilir. O yüzden Tuğba’nın yanında durun, kızkardeşi olun!

Çıkıp “tecavüze uğradım, adalet istiyorum” diyen bir kadının cesareti ile onu “toplumsal baskı” ile susturmaya çalışanların korkaklığı kıyaslanamaz… 

Bu davada “web gazeteleri”,  Polis Teşkilatı, Adli Tıp, “iyi insanlar”, sosyal medya bağımlısı Kıbrıslı Türk toplumu, sivil toplum örgütleri sınıfta kaldı.

Silinen haberlere karşı alerjim vardır benim, peşine düşerim! Evrim Kamalı imzalı 25 Temmuz 2022 tarihli “tecavüz duruşması” haberi de esrarengiz bir şekilde bütün “web gazeteleri”nden silindi. O günden beridir Tuğba Mimi’nin davasını takip ediyorum…

20 Temmuz gecesi yaşadığı trajik olaydan 14 saat sonra polise şikayette bulundu Tuğba. 14 saatte şoku üzerinden attı, polise gitmeye karar verdi. Ancak ne yapacağını bilmiyordu. Toplumumuzdaki “muteber aileler”in “iyi çocukları”ndan yardım istedi… Onlarsa polise gitmesini engellemeye çalıştılar, Avusturalya’ya dönmesini söylediler… Bunlar hep “iyi insan”!.. Bu “iyi insanlar” engelini aşarak 14 saat sonra polise gitti Tuğba… Saat 15.00’te şikayetini imzaladı. 2 saat sonra ise tecavüz zanlısı güneye kaçtı…

Polisin elinden kaçırdığı ilk suçlu değil bu!

Kutlu Adalı cinayetinin üstü örtüldü… Ne KTHY’nin önündeki “19 Temmuz” polis şiddetini ne de Asya Bebek için sağlık hakkı eylemine nasıl saldırdıklarını unuttuk… Asya Bebek eyleminde aldığı darbeler sonucu genç bir kadının ağzından kan geldi, ambulansla hastaneye kaldırıldı… 2019’da gözaltında bir adamın şortunun ipiyle intihar ettiği açıklandı, üstü örtüldü… Halil Falyalı cinayetinde tetikçiler ve silahlar buraya kaçak olarak geldi, yasal çıktı!.. 2019’da Eray Kenanoğlu’nu Girne’nin ortasında 8 kurşunla vuranlar ellerini kollarını sallayarak Ercan’dan kaçtılar!

Polis Teşkilatı’nın “kahramanlıkları” anlat anlat bitmez…

Bu yüzden Tuğba Mimi’nin polise şikayette bulunmasından 2 saat sonra tecavüz zanlısı Evrim Karakaş’ın güneye kaçmasına şaşırmadım.

Polis Teşkilatı’nda bu davada hakkını vereceğim tek bir kişi var. 21 Temmuz’da Tuğba şikayette bulundu. Ertesi günü 22 Temmuz’da Polis Müdürü kendisini çağırdı, sadece tecavüz zanlısından değil olay esnasında evde bulunan 3 erkekten de şikayetçi olmasını istedi ondan.

Bir evde misafir bir kadın fenalaşıp yatağa uzanıyor. Evde 3 erkek var. Erkeklerden biri üzerindeyken uyanıyor kadın…

Sizin evinizde olsa ne yaparsınız? Benim evimde biri fenalaşsa hastaneye götürürüm. Hastaneye gitmek istemedi diyelim, evdeki diğer iki erkek benim evimde uyurken o kadına bir şey yapamaz… Yaptı diyelim! Kadın da bunu söyledi… O travmayla kadının Lefkoşa’dan Girne’ye araba sürmesine müsaade etmem, kaza yapabilir! Ertesi günü beklemeden, kendi elimle o adamı polise veririm, kaçmasına da müsaade etmem!

O yüzden Tuğba Mimi’ye “Evdeki 3 erkekten de şikayetçi ol” diyen polis iyi bir polistir, işini yapmıştır.

Tuğba tek başına gitti polise olaydan 14 saat sonra… Böyle bir şey sizin evinizde olsa o insanı yalnız bırakır mıydınız?

Brecht’in dediği gibi, “anladık iyi insansınız, ama neye yarıyor iyiliğiniz?”

(6 Şubat 2023 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author