Hangi yüksek atlamacı atlayabilir ki “Gazze Duvarı”ndan?

1980’de İzmir’de 1. İslam Oyunları’nda KTFD Milli Takımı

Aziz Şah – Beyninizin içindeki duvarları yıkıp bu soruya cevap aramadığınız sürece kendi kendinizi kandırmaya devam edeceksiniz: “Çocuklarımız neden Adıyaman’daydı?”

Bir süre önce belge niteliğinde tarihi bir afiş geçti elime. Uluslararası bir şampiyonaya katılan son kafilemiz: Kıbrıs Türk Federe Devleti Milli Takımı, 1980, İzmir, 1. İslam Oyunları.

Fotoğraftakiler: Tözün (Çetinkaya), Hasan Tanışık (DTB), Özer (GG), Mete Adanır (DTB), Fikri Orakçıoğlu (BUY), Ali Çetin (Gönyeli), Erbay Gönelli (kaptan-Gönyeli), Mustafa (kaleci-MTG), Mehmet (MTG), Levent Ruso (KK), Rifat (MTG)

Türkiye’nin garantörü olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti Devleti’nin topraklarının %36’sını işgal ederek ilan ettiği korsan KKTC devletçiğinden sonra Birleşmiş Milletler’in aldığı 550 sayılı kararla “Kıbrıs Türk Karması” bir daha uluslararası müsabakalarda yer alamadı.

1983’te KKTC devletçiği kurulana kadar uluslararası arenada boy gösterebilen çok cevher çıkardık. 1983’ten sonra çıkardığımız cevherler ise KKTC’de köreldi…

1978’de Trabzonspor’un altyapısı Trabzon Lisesini dövüp Türkiye Şampiyonu olan LTL’nin Dünya Liselerarası Futbol Şampiyonasına gitmesini Türkiye Cumhuriyeti engelledi. Sen kimsin ki sömürgeden gelip sömürgecinin altın çocuklarını dövüp Türkiye Şampiyonu oluyorsun… LTL’nin yerine Trabzon Lisesi gitti İrlanda’daki dünya şampiyonasına. LTL ile aynı kaderi KKTC’nin ilan edildiği 1983 senesi Baf (Güzelyurt) Kurtuluş Lisesi de yaşadı. Onlar da Türkiye Şampiyonu oldular ve mandıraya geri döndüler! Baf atletizmde de Türkiye Şampiyonu oldu ve bireysel şampiyonlar yetiştirdi.

O yıllarda 80-100 binlik küçücük toplumumuzdan çıkan sporcular 60-70 milyonluk Türkiye’de şampiyon olup duruyordu. Bir günde hiçleştirilmedi toplumumuz… TC Devleti uluslararası hukuka inat Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemen toprağında sürdürdüğü işgal ile toplumumuzun önüne devasa bir duvar inşa etti, İsrail’in “Gazze Duvarı” gibi…

Hangi yüksek atlamacı atlayabilir ki “Gazze Duvarı”ndan?

2003’te kapılar açıldıktan sonra elit atletlerimizden Zafer Sukuşu gitti Kıbrıs Cumhuriyeti Milli Takımı’na girdi… Yanlış hatırlamıyorsam Küba’da ve Afrika’da yarışmalara katıldı, madalyalar aldı. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye tarafından işgal edilmiş topraklarına döndüğünde ise cezalandırıldı!

-Çocuklarımız Adıyaman’a neden gitti? Çocuklarımızın Türkiye’de bölgesel bir müsabakada ne işi vardı? Türkiye’nin toplumumuzu rehin tutmasının “ödül”ü müydü bu? Adıyaman’daki İSİAS katliamı “esaretin bedeli” mi?

Çok sevinmiştim Zafer Sukuşu Kıbrıs Cumhuriyeti adına yarıştığında, göndere ak güvercin bayrağımızı çektirdiğinde…

Bir kapı aralamıştı Zafer ve cezalandırılmıştı. Kapıyı ilk aralayan da Zafer değildi…

Zafer Sukuşu’ndan yarım asır önce Galliga ve Zihni de kapı aralamıştı ve cezalandırılmıştı…

Çünkü bir kere Türkiye Cumhuriyeti Devleti “forever/sonsuza dek” Kıbrıs’ı işgali altında ve bölünmüş tutmaya karar vermişti.

İSİAS’ta katledilen çocukların şehri Mağusa’dan bir Galliga geçti bir zamanlar. Hem Mağusa Türk Gücü’nde hem de Paralimni’de top oynadı. 1971 ve 72’de 2 yıl KOP 1. Ligi’nde sağcı fanatiklerin Paralimni takımında oynadı. AKEL’in Omonia takımı ile Kıbrıs Kupası yarı finaline kaldıkları zaman film koptu. Omonia Galliga’yı Denktaş’a jurnalledi: “Senin Kıbrıslıtürk Rumların Paralimni takımında oynuyor, onu engelleyin” diye…

Bu da AKEL’in toplumumuza ettiği bilmem kaçıncı ihanettir!

Galliga anlatıyor: “Bu maç sonum oldu! Hemen Lefkoşa’ya çağrıldım. Duyduğuma göre Cemaat Meclisinde konu olmuşum. Meclis bana bir şeyler yapmasınlar diye karar almış. Bu karar Mağusa’ya (TMT’ye) bildirilmiş. Canım kurtuldu böylece”…

“Kıbrıs’ın George Best’i” Zihni ise 1962’de Kıbrıs Cumhuriyeti iki toplumlu kimliğini hâlâ korurken Omonia’dan teklif aldı. Girne Kapısı’nda bir benzinlik verilecekti Zihni’ye. TMT devreye girdi… Dr. Küçük Halkın Sesi’nde Zihni’yi manşete çekti: “Zihni komünist bir Rum takımına gidiyor”…

Dr. Küçük bu kötülüğü yaparken Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Muavini idi ve Kıbrıs henüz bölünmemişti.

Gençlerimiz her zaman bir yol buldular ve yol açtılar. TC’nin buradaki uşakları ve Özel Harpçileri de gençlerimizin karşısına duvar gibi dikildi…

Spor ambargosu mu dediniz? Gökten düşmedi!

-Çocuklarımız Adıyaman’a neden gitti?

(5 Mart 2023 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author