Kıbrıslı Türkler ayrı olarak FIFA ve UEFA’ya katılamaz

Kıbrıs Futbol Federasyonu Başkanı Giorgos Koumas, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun uluslararası alanda tanınması talebiyle Kıbrıs futbolunun statüsünde herhangi bir değişikliğe izin verilmeyeceğini belirtti.

Pazartesi günü EURO U17’nin tanıtımı amacıyla düzenlenen etkinlikte basına konuşan Koumas, 2013 yılında Zürih’te imzalanan anlaşmanın geçerli olduğunu hatırlattı.

5 Kasım 2013’te FIFA ve UEFA Başkanları Sepp Blatter ile Michael Platini’nin katılımıyla, 1955 yılında Kıbrıs Futbol Federasyonu’nu terk eden Kıbrıslı Türk toplumu yeniden Kıbrıs Futbol Federasyonu’na katılım için Zürih’te bir anlaşma imzaladı. Kıbrıs Futbol Federasyonu adına Kutsokumnis’in imza koyduğu anlaşmaya Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu adına da Hasan Sertoğlu imza attı.

Bu anlaşmaya göre Kıbrıs’ta futbolun 1955 öncesinde olduğu gibi birleşmesi için FIFA ve UEFA’nın tüm tüzük ve yönetmenlikleri çerçevesinde bir düzenlemeye gidilecekti. Kıbrıs Futbol Federasyonu’nun Genel Kurul, Konsey ve Komitelerine Kıbrıslı Türkler katılacaktı. Ayrıca Kıbrıslı Türkler UEFA ve FIFA eğitimlerine, programlarına ve müsabakalarına katılacaktı. Kıbrıslı Türk gözlemciler de Kıbrıs Futbol Federasyonu heyetlerine dahil olacaktı.

Bu anlaşmanın hâlâ geçerli olduğuna atıfta bulunan Kıbrıs Futbol Federasyonu Başkanı Koumas şunları söyledi:

“Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu bir kez daha UEFA ve FIFA ile yakınlaşmaya çalışıyor. Biz 2013 yılında Kıbrıslı Türklerle bir anlaşma imzaladık ve bu anlaşma, Kıbrıs Türk tarafında bugün hala başkan olan kişi tarafından imzalandı. Tüm Kıbrıs’ın futbol otoritesinin kapıları Kıbrıslı Türklere açıktır. Anlaşma oradadır ve bunun dışında hiçbir şey bizim için kabul edilemez. Bu anlaşma Kıbrıs sorunu çözülene kadar yürürlükte kalacaktır. Federasyon olarak tepki göstereceğiz. Yarın UEFA Kongresi, Uluslar Ligi kura çekimi ve UEFA İcra Komitesi toplantısı için Paris’te olacağım ve Kıbrıslı Türklerin yapmaya çalıştıklarını bir kez daha sona erdirmek için yapmam gereken görüşmeleri yapacağım. Anlaşma yürürlükte olmasaydı, haklı olacaklardı. Anlaşma açıktır ve biz FIFA ve UEFA tarafından tanınan yetkili otorite olarak Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun yapmaya çalıştığı şeyi kabul etmeyeceğiz. Geçmişte de bu tür olaylar yaşadık. Tepki vermenin yolları var. Federasyon olarak Kıbrıs’ımızda futbolun statüsünde herhangi bir değişikliğe izin vermemek için orada olacağız.”

About the author