Hükümet Sözcüsü Yardımcısı Yiannis Antoniou, yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununda müzakere sürecini yeniden başlatmaya yönelik yeni girişimde BM Güvenlik Konseyi kararları ile Crans-Montana müzakere kazanımlarının başlangıç noktasını teşkil etmesini hedeflediklerini belirtti.
Antoniou, içinde bulunulan dönemde yeni bir girişimin başlaması için Avrupa Birliği’nin katkısının da çok önemli olduğunu ve Türkiye’nin AB perspektifi ile Kıbrıs sorununun çözümü arasındaki bağlantıyı vurguladı.
Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in Brüksel’deki son AB Konseyi’ne katılımı ve Avrupa meslektaşlarıyla temaslarında Kıbrıs sorununu görüşme fırsatı olup olmadığı sorusuna Antoniou, Cumhurbaşkanı’nın yurt dışındaki tüm temaslarında, özellikle de diğer mevkidaşlarıyla görüşmelerinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’a Kişisel Temsilcisi’nin gelişi nedeniyle Kıbrıs sorununu gündeme getirdiğini söyledi.
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB’nin daha aktif bir şekilde katılımı önerisinin hâlâ masada olduğunu kaydeden Antoniou, Birliğin bir yetkili atamaması durumunun Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için ön koşul olmadığını da sözlerine ekledi.
Antoniou açıklamaları çerçevesinde “Sayın Holguin’in Kıbrıs’a gelişi ve doğrudan müzakereler için zeminin araştırılması, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin girişimlerinin sonucu. Çıkmazı aşmak istedik ve hâlâ istiyoruz; özellikle devam eden iki savaşın yaşandığı bu zor dönemde yeni bir girişimin başlaması için Avrupa Birliği’nin katkısının çok önemli olduğuna inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Sözcü Yardımcısı, Cumhurbaşkanının Avrupa meslektaşlarıyla temaslarının yanı sıra Holguin’in salı günü Atina’ya yapacağı ziyaret öncesinde Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile de temasa geçtiğini ifade etti. Atina ile Ankara arasındaki olumlu havanın tüm çabaları kolaylaştırması beklendiğini belirten Antoniou, somut bir gelişme umudunu dile getirerek, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dileğinin Ankara’nın Kıbrıs Türk liderliğine müzakere etmesi için “yeşil ışık” yakması olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Christodoulides ile Yunanistan Başbakanı arasında önümüzdeki haftaki görüşmeden önce başka bir temas olup olmayacağı sorusuna Antoniou, Holguin’in Ankara’daki Türkiye Cumhurbaşkanı ile görüşmesinin ardından başka bir temas olabileceği yanıtını verdi.
Hükûmet Sözcü Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos’un da AB Dışişleri Bakanları gayriresmî toplantısında (Gymnich) Kıbrıs sorununu gündeme getireceğini belirterek, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye’nin AB perspektifi ile Kıbrıs sorununun çözümü arasındaki bağlantıyı kurma stratejisinin bir parçası olduğunu kaydetti.
AB-Türkiye ilişkilerinin mart ayındaki AB Konseyi gündemine veya daha sonraki bir aşamada dâhil olup olmayacağının görüleceğini belirten Antoniou, Türkiye’nin AB perspektifiyle ilgili değerlendirmenin Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle paralel olarak ilerleyeceğini kaydetti.
Antoniou, “Bu aşamada, Güvenlik Konseyi kararlarının ve Crans-Montana müzakere kazanımlarının yeni girişimin başlangıç noktası olmasını arzuluyoruz” dedi.
Antoniou, Güvenlik Konseyi’nin UNFICYP görev süresinin uzatılmasıyla ilgili kararının çözümün temelini net bir şekilde yansıttığını da ekledi.
Kıbrıs Haber Ajansı