Cumhuriyet’in gündemi: Yenilenebilir enerji ve yüksek teknoloji yatırımları, yatırımcılara “Mavi Kart” ile oturum

2022’den itibaren uygulanmaya başlanan Yatırım ve Yetenek Çekme Stratejisi’nin ilerleyişi ve yeni eylemlerle güçlendirilmesi için girişimler, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in huzurunda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen bir etkinlikte Kıbrıs’ta son birkaç yıldır faaliyet gösteren yabancı yatırımcılara tanıtıldı.

Etkinlikte yatırımcılara hitap eden Cumhurbaşkanı, Kıbrıs’ı yaşamak ve iş yapmak için en cazip destinasyonlardan biri hâline getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs Yatırım Tanıtım Ajansı iş birliğiyle düzenlenen ve 100’den fazla yatırımcının katıldığı etkinliğin amacı, hükûmetin Kıbrıs’taki iş ve yatırım ortamını iyileştirmek için son zamanlarda aldığı girişimleri yatırımcılara sunmaktı.

Etkinlikte, 2022 yılından beri uygulanan Yatırım ve Yetenek Çekme Stratejisi’nin ilerleyişi ile 7 Şubat 2024 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan yeni girişimlerin sunumu gerçekleştirildi. Etkinlik ayrıca yatırımcıların iş merkezlerini Kıbrıs’a taşırken ve ülkemizde faaliyet gösterirken karşılaştıkları ihtiyaç ve zorlukları kaydetme imkânı da sağladı.

Cumhurbaşkanı açılış konuşmasında, stratejide yapılan değişikliklerin, yaz aylarında gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısında kaydedilen yatırım camiasının ihtiyaçlarına dayandığını vurguladı. Yatırımları çekmek için bir ön koşul olarak ekonomide istikrarın korunması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, Kıbrıs’ın tüm derecelendirme kuruluşları tarafından yatırım yapılabilir olarak değerlendirilmesinin hükûmetin ihtiyatlı politikalarına bir güven oyu olduğunu kaydetti.

Ayrıca 2024 Yıllık Yönetim Planı’nın temel eylemlerine de değindi. Cumhurbaşkanı Christodoulides, yatırımcılara Kıbrıs’ı yaşamak, çalışmak ve iş yapmak için en cazip destinasyonlardan biri hâline getirmek amacıyla hükûmetin kendileriyle sürekli diyalog hâlinde olmaya devam edeceğine dair güvence verdi. Maliye, İçişleri, Enerji, Ticaret ve Sanayi, Çalışma ve Sosyal Sigorta ile Eğitim, Spor ve Gençlik bakanları, yatırımcılarla diyalog sonucunda hükûmet tarafından alınan önlemleri sundular.

Söz konusu eylemler arasında Yeni Konut Politikası ve Kiralama Planı, yenilenebilir enerji projeleri için izinlerin alınmasına yönelik online başvuru imkânı, Stratejik Yatırım Kanunu’nun uygulanması, Mavi Kart’ın kabulünde kaydedilen ilerleme, çocukların ülkedeki eğitimlerine sorunsuz bir şekilde devam etmelerini sağlamak üzere okullara kayıt yaşına ilişkin yönetmelikte yapılan değişiklik gibi inisiyatifler yer aldı. (KHA)

About the author