Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsabel Santos, haziran ayında yapılacak seçimlerde yeniden seçilmese bile Kıbrıs’taki kayıp kişiler için mücadele etmeye devam edeceğini söyledi.
Santos, perşembe günü Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda, Yönetmen Constantinos Patsalides ve Yapımcı/Senarist George Avraam’ın 1974 Türk işgalinin 50. yılı münasebetiyle düzenlediği “Kayıpların Yoklaması”nın Belçika özel gösteriminde duygusal bir konuşma yaptı. .
Kıbrıs’taki kayıpların özel muhabiri Santos, adayı birkaç kez ziyaret edip meselelerle ilgili bilgi aldı. Kayıp kalıntıların tespit edildiği ve incelenmek üzere ailelere teslim edildiği antropoloji laboratuvarında bilim adamlarının çalışmalarını gördü.
Avrupa Parlamentosu Parlamentosu üyeleri Costas Mavrides, Avrupa Parlamentosu Parlamentosu Başkanı Mark Angel, Avrupa Parlamentosu Parlamentosu Üyeleri İsabel Santos ve Avrupa Parlamentosu Genel Müdürü Judit Rozsa’nın düzenlediği gösteride kısa konuşmalar yaptı. Etkinliğe Avrupalı parlamenterler, çeşitli Avrupa kurumlarının temsilcileri, akademisyenler, yabancı ve Kıbrıslı gazeteciler ve kayıp yakınları katıldı.
Costas Mavrides, kendi inisiyatifiyle ve siyasi grubunun desteğiyle hazırlanan, 1974 yılındaki Türk işgalinin 50’inci yıl dönümü dolayısıyla, Kıbrıs’ta devam eden kayıp trajedisine ve Kıbrıs’ta acil yardım ihtiyacına değindi. Kayıpların bulunması sürecinin hızlandırılması için acil yardım ve Türkiye’nin gerekli işbirliğine ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Mark Angel, konuşmasında, Kıbrıs’ta kayıp kişiler meselesinin sadece Kıbrıs’ı değil tüm Avrupa Birliği’ni (AB) ilgilendiren çok önemli bir insani mesele olduğunu ve Avrupa Parlamentosu’nun bu konuyu ciddiyetle desteklediğini belirtti.
Angel, konuşmasında, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’nin askeri arşivlere ve askeri bölgelere erişimin sağlanması, toplu mezarlardan cenazelerin nakledilmesine izin verilmesi, uluslararası hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına uyması yönünde çağrıda bulunduğunu anımsattı.
Kıbrıs’a yaptığı ziyaretleri ve temaslarında yaşadığı deneyimleri anlatan İspanyol Milletvekili, görev süresi sona erdiğinde kendisine istediğini yapma fırsatı verilmediğini belirterek şunları kaydetti: Yeniden seçilmese bile kayıplarla ilgili mücadeleyi sürdüreceğini, kayıp yakınlarının cevap istediğini, sevdiklerinin akıbetini bilmeye haklarının olduğunu söyledi.
Avrupa Yapısal Reform Komisyonu Genel Müdürü Judit Rozsa, kısa konuşmasında, Belçika’da bu trajik hikayelere dikkat çekmenin, hem Kıbrıs hem de Avrupa tarihinde haklı olarak yaşanan üzücü bir sayfaya çözüm bulmak için önemli bir girişim olduğunun altını çizdi. Bu trajedinin birçok insanı, aileyi ve nesli etkilediğini söyledi…
Rozsa, Avrupa Komisyonu Kayıp Şahıslar Komitesi’nin önemli bir bağışçı olduğunu ve çalışmalarını güçlü bir şekilde desteklemeye devam edeceğini belirtti.
Gazeteci ve senarist George Avraam, Adadaki’deki kayıp sorununu öne çıkarmanın zor bir iş olduğundan bahsetti.
Avraam, Türkiye’nin tüm bu insanların kaderini anladığını ve herkesin birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.
Yönetmen Constantinos Patsalides, dünyayı dolaşarak kayıplarla ilgili mesajı yaymayı ve bu sayede uluslararası toplumu Türkiye üzerinde baskı altına almayı amaçladığını açıkladı.
“Kayıpların Yoklaması” belgeseli, 1974 Kıbrıs işgalinin en acı yönlerini gözler önüne seriyor. 5 yaşındaki bir çocuğun trajik ve gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasından ilham alan Belçika filmi, bu kaybın öyküsünü, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin zamana karşı mücadelesini, ailelerin sorulara yanıt bulmak için verdikleri bitmek bilmeyen mücadeleyi anlatıyor.
(KHA)