Cumhurbaşkanı: Almanya Başbakanı ile AB-Türkiye ilişkilerini konuştuk

Cuma sabahı Avrupa Konseyine gelişinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, bu ya da bir sonraki zirvenin sonuç bildirgesine dâhil edilmesi düşünülen Avrupa-Türkiye ilişkilerine dair referans metni üzerinde Almanya ile teknik düzeyde görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı ayrıca, Kıbrıs meselesi ile ilgili olarak nisan ayında yaşanması olası olan önemli gelişmelere dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı, ayrıca perşembe akşamı kabul edilen Orta Doğu’ya ilişkin sonuç bildirgesinde Gazze için bir deniz koridoruna yönelik Kıbrıs girişimine atıfta bulunulmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile gerçekleştirdiği görüşmeye de değinerek, Guterres ile Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak somut adımları ele aldıklarını söyledi. Bu bağlamda Cumhurbaşkanı, nisan ayında müzakerelerin yeniden başlamasına ne kadar yakın olunduğunu göstermeye yardımcı olacak gelişmeler olacağı umudunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı, Almanya’nın sonuç bildirgesine AB-Türkiye ilişkileriyle ilgili bir paragraf eklenmesi önerisinin ardından başlayan tartışmanın durumuna ilişkin soruya, metin üzerinde teknik düzeyde istişarelerin devam ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, “Dün size de ifade ettiğim gibi, üçümüz, yani Almanya Başbakanı , Konsey Başkanı ve ben bir toplantı yaptık. Daha sonra teknokratik düzeyde istişareler yapıldı.” dedi.

Akşam geç saatlerde “Almanya Başbakanıyla  ile tekrar görüştüm” diyen Cumhurbaşkanı Christodoulides, “bu görüşmeler bugün de devam edecek ve olumlu bir sonuç çıkacağını umuyoruz” diye ekledi.

Kıbrıs Haber Ajansının (KHA), Almanya’nın sonuç bildirgesine AB-Türkiye ilişkileriyle ilgili bir paragraf eklenmesi önerisinin ardından başlayan tartışmanın durumuna ilişkin soruya Cumhurbaşkanı, metin üzerinde teknik düzeyde istişarelerin devam ettiği yanıtını verdi.

“Dün size de ifade ettiğim gibi, üçümüz, yani Almanya Başbakanı, Konsey Başkanı ve ben bir toplantı gerçekleştirdik. Daha sonra teknik düzeyde istişareler yapıldı”.

Akşam geç saatlerinde “Almanya Başbakanı ile tekrar görüştüm” diyen Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Bu görüşmeler bugün de devam edecek ve olumlu bir sonuç çıkacağını umuyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı şunları kaydetti: “Pozisyonumuzu tekrarlamakta yarar görüyorum. Bunu Kıbrıs konusuna gösterdiği artan ilgiden dolayı teşekkür ettiğim Alman Başbakanına da aktardım. Biz, herhangi bir üye devletten daha fazla, Avrupa-Türkiye meselesinde olumlu gelişmeler görmek istiyoruz. Kıbrıs sorununda da adım adım ilerleyen bir yaklaşımla, arzu ederseniz Avrupa Birliği’nin güçlendirilmiş rolüyle, olumlu gelişmeler yaşanabilir. Avrupa Birliği her iki tarafın da yararına olacak bir duruma yol açacak araçlara sahip.”

Cumhurbaşkanı, “Size bahsettiğim gibi devam etmekte olan istişarelerin nasıl sonuçlanacağını bugün göreceğiz” diye ekledi.

Gündemde bir metnin olup olmadığı konusunda yorum yapması istenen Cumhurbaşkanı, “özellikle dün geceden beri istişarelerde bulunuyoruz ve ikili düzeyde belirli bir metin var” derken, “diğer üye devletlerden de ilgi var. Bu nedenle aramızda ortak bir yaklaşım olması durumunda, muhtemelen bir şey Avrupa Konseyi düzeyinde kabul edilecektir” diye ekledi.

Dün kendisine “örneğin hem Avrupa-Türkiye hem de Kıbrıs konularıyla ilgilenen Fransa Cumhurbaşkanı gibi” diğer devlet başkanlarının da danıştığını ve Almanya ile istişareler hakkında bilgi almak istediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Bugün nasıl gelişeceğini görelim ve masada bir şey olup olmayacağına ya da bir sonraki Konsey toplantısında olup olmayacağına bağlı olarak, nisan ayında da bir Konseyimiz var” diye ekledi.

Christodoulides konuşmasında “her şeyden önce Gazze’deki insani koridorla ilgili Kıbrıs girişiminin dünkü Avrupa Konseyi sonuç bildirisinde yer almasından” memnuniyet duyduğunu ifade etti ve sadece sonuç kısmında değil, istişare sürecinde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çabalarının tanınmış olmasını özellikle önemli” bulduğunu vurguladı.

“Tüm devlet başkanları ülkemizin girişimini memnuniyetle karşıladı ve bence bu çok olumlu bir gelişme. BM Genel Sekreteri de hem konuşmasında hem de özel görüşmede buna atıfta bulundu.” 

BM Genel Sekreteri ile yaptığı görüşmeye de değinen Cumhurbaşkanı Christodoulides “çok iyi bir görüşme” olduğunu ifade ederek şunları ekledi: “Zorlukların, sorunların, meydan okumaların farkındayız ama aynı zamanda sonraki adımları, somut sonraki adımları da görüştük ve umuyorum ki yakında, nisan ayında Crans-Montana’da kesintiye uğrayan görüşmelere kaldığı yerden devam etmeye ne kadar yakın olduğumuza dair bazı gelişmeler yaşanacak.”

Son olarak perşembe günü üzerinde uzlaşmaya varılan güvenlik ve savunma konusunu yorumlayan Cumhurbaşkanı, bunun önemli bir gelişme olduğunu kaydederek “Komisyon Başkanının yeniden seçilmesi hâlinde Savunma Komiseri atamasına devam edeceğini açıklamasından da memnuniyet duyduğunu” ifade etti.

Cumhurbaşkanı, “Bu, Avrupa Birliği’nin stratejik özerkliğinin daha geniş çerçevesinin bir parçası olan, Kıbrıs olarak güçlü destekçisi olduğumuz bir konu. Dün Avrupa Birliği’nin savunma ve güvenlik konularında daha da ileri gitmesi, tüm devletlere daha fazla yatırım yapması ve aynı zamanda Avrupa savunma sanayisini daha da güçlendirmesi gerektiği konusunda genel bir fikir birliği sağlandı. Avrupa Birliği olarak, hepimizin hemfikir olduğu üzere, Avrupa Birliği’nin jeopolitik rolüne sahip çıkmak istiyorsak, bu jeopolitik rol aynı zamanda güçlü ve sağlam bir irade ve siyasi eylemlerle, savunma ve güvenlik sektörünü güçlendirecek eylemlerle mümkün olacak” dedi. (KHA)

About the author