Cumhuriyet’ten “korumasız vatandaşlar ve orta sınıf” için 196 milyona ek 60 milyon Euroluk paket

Cumhurbaşkanı Nicos Christodoulides, perşembe günü 60 milyon Euro’luk yeni tedbir paketini açıklayarak şu sözlerini tekrarladı: “Korunmasız vatandaşlarımızın sosyal koruma ağının güçlendirilmesi ve orta sınıfın desteklenmesi bize rehberlik ediyor.”

Önlem paketi Elektrik sübvansiyonunun Nisan ayı sonuna kadar uzatılmasını, tüketim vergisi indiriminin bir ay daha (Mart ayına kadar) uzatılmasını, Sosyal Refah Bakanlığından yardım alanlara tek seferlik özel desteğin kaldırılmasını, 2011’de uygulanan 350 avroluk yıllık özel şirketler vergisi ve göçmen nüfusunu rahatlatmaya yönelik yeni önlemler içeriyor.

Yeni paket, enerjide elektrik sübvansiyonları ve özel tüketim vergisi oranlarının düşürülmesinin yanı sıra temel ihtiyaçlarda sıfır Katma Değer Vergisi (KDV) oranının uygulanması, yardımların ve hassas gruplara yönelik özel desteklerin yaygınlaştırılması, Enerji maliyetlerini düşürmek ve uygun fiyatlı konut sağlamak amacıyla, kalıcı ve sürdürülebilir çözümler bulmayı amaçlayan orta vadedeki toplam 196 milyon avro değerindeki 19 Ekim 2023 tarihli pakete ek olarak sunuldu.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Ekim 2023’te açıklanan ilk konutların satın alınması ve inşasına yönelik Mortgage Alacaklılarına Yönelik Faiz Oranı Sübvansiyon Programına ilişkin Avrupa Komisyonu onayının alındığını ve derhal uygulamaya geçileceğini de hatırlattı.

Cumhurbaşkanı, konuşmasını, “Belirli hedeflerle, bir planla ve kararlılıkla büyük bir çabaya devam ediyoruz. En önemlisi istediğimiz Kıbrıs için sorumluluk bilinciyle, azim ve insan odaklı bir yaklaşımla çalışıyoruz” diyerek tamamladı. (KHA)

About the author