İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Kıbrıs sorununun çözümünün Akdeniz’deki istikrar için esas öneme sahip olduğunu söyledi.
İtalya ile Kıbrıs arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana ilk kez bir İtalyan Cumhurbaşkanı olarak adayı ziyaret etmekte olan Mattarella ve Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides pazartesi günü Lefkoşa’da yaptıkları görüşmeden sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenlediler.
Cumhurbaşkanı Christodoulides de açıklamasında, Kıbrıs meselesinin ve Avrupa Birliği (AB)-Türkiye ilişkilerinin ele alındığını belirtti; barış görüşmelerinin anlaşmaya varılan çerçeve temelinde yeniden başlaması için her türlü çabayı göstermeye hazır olduğunu bildirdi.
İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella, Türkiye’nin adayı işgalinin 50’nci yıl dönümünden bahsetti; Akdeniz’de istikrar için esas önem taşıyan Kıbrıs meselesinin sadece Kıbrıs için değil tüm Akdeniz için önemli olduğuna dikkat çekti.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarına uygun iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çözümüne ülkesinin verdiği desteği vurgulayan Cumhurbaşkanı Mattarella, BM Genel Sekreteri’nin kişisel temsilcisinin atanmasının memnunlukla karşılandığını, kendisinin de “önünde zor bir görev” olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Mattarella, görüşmede Orta Doğu krizini de ele aldıklarını, Kıbrıs’ın Gazze’ye insanî yardım üssü olma isteğinden duyduğu memnuniyeti bildirdi.
İtalya Cumhurbaşkanı, enerji ve savunma alanlarında hem Kıbrıs hem de AB ile yoğun iş birliği içinde olduklarını, yarın (bugün) Limasol limanına yanaşan “Bergamini” firkateynini ziyaret edeceğini duyurdu.
Arkeoloji alanındaki kültürel iş birliği çerçevesinde, yarın (bugün) Baf bölgesindeki Dionysos Evi’ni ziyaret edeceğini ve mozaikleri göreceği için özellikle mutlu olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Mattarella, Cumhurbaşkanı Christodoulides’le görüşmelerinde Birliğin genişlemesini; Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ı, “daha ön plana çıkmak ve uluslararası sorunları gidermek için” ihtiyaç duyulan reformları ele aldıklarını söyledi.
Göç konusunda Avrupa’ya varışların ev sahibi ülkelerin ihtiyaçlarına göre koordineli ve yasal bir şekilde yapılmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella, Ukrayna konusunda ise her devletin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymanın önemine işaret etti.
Cumhurbaşkanı Christodoulides ortak açıklamada hem Kıbrıs sorununun hem de AB-Türkiye ilişkilerinin ele alındığını, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerin anlaşmaya varılan çerçeve temelinde yeniden başlatılması için mümkün olan her türlü çabayı göstermeye hazır olduğunu belirtti.
Bunun AB’nin belirleyici rol oynayabileceği başka bir alan olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Christodoulides, göçü her iki ülke için de büyük bir zorluk olarak nitelendirdi ve bu olgunun temel nedenlerini ele alma ihtiyacının yanı sıra AB adına kolektif eylem ihtiyacı konusunda da anlaştıklarını ekledi.
İtalyan ENİ’nin Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki çok sayıda blokta aktif olduğunu ve son zamanlarda “Kronos 2” alanında sondaj değerlendirmesinin olumlu bir şekilde tamamlandığını gösteren enerji konularında ikili iş birliğine değinen Nikos Christodoulides, İtalyan Cumhurbaşkanı ile görüşmelerinde savunma ve güvenlik konularının yanı sıra kültür konularında iş birliğini daha da güçlendirmenin yollarını tartıştıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Christodoulides, savunma alanında hâlihazırda Yunanistan ve Fransa gibi diğer Akdeniz ülkeleriyle ortak tatbikat ve eğitimlerle yakın iş birliği bulunduğunu hatırlattı.
Görüşmede Cumhurbaşkanı Christodoulides, İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella’ya III. Makarios Nişanı, Büyük Haçı’nı; İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella da Christodoulides’e, ülkesinin devlet başkanlarının İtalya’nın dostlarına verilen en yüksek onur nişanını takdim etti. (KHA)