Kıbrıs ve Filistin omuz omuza: Kıbrıslılar Birliği uluslararası mücadelesine devam ediyor

Kıbrıslılar Birliği uluslararası çapta faaliyetlerine devam ediyor. Kıbrıs halkının sesini dünya kamuoyuna duyurabilmek için girebildiği her platformda ve çıkabildiği her kürsüde yer alıyor…

Son olarak Kıbrıslılar Birliği, 46 ülkeden anti-emperyalist güçlerin oluşturduğu Birleşik Cephe’nin (Faşizme, Savaşa ve Çevre Tahribatına Karşı Uluslararası Anti-Emperyalist Birleşik Cephe) kuruluşunda yer aldı. Birleşik Cephe’nin kuruluşunun gerçekleştiği 1. Dünya Kongre’sinde Kıbrıs’ı temsil etti. Almanya’nın Thüringen eyaletinde gerçekleşen kongrede 46 ülkeden 124 delege ve 650 katılımcı yer alırken, 18 ülkeden 30 katılımcı ise çeşitli nedenlerle fiziki olarak katılım sağlayamadı. Kongrede dokuz üyeli Danışma Komitesi‘nin seçimi sonucunda yeni komite Almanya, Peru, Türkiye, Rusya, Güney Afrika, Batı Sahra, Kıbrıs ve bir Güneydoğu Asya ülkesinden üç kadın ve altı erkekten oluşuyor. Kongrede oybirliğiyle seçilen iki eş başkan, Peru’dan Edith Luz ve Almanya’dan Monika Gärtner-Engel, Nepal, Peru ve Tunus’tan üç gençlik eş başkanıyla yakın bir şekilde çalışacak.

Birleşik Cephe, ilericiler, savaş karşıtı aktivistler, çevreciler, devrimciler, militan kadın hareketleri, gençlik örgütleri, yerli halk hareketleri, insan hakları örgütleri ve milli kurtuluş hareketlerini içeren Avrupa, Amerika, Afrika ve Asya’daki çeşitli oluşumları kapsayan bir ittifak olarak kuruldu. Dört kıtadaki halk hareketleri, anti-emperyalist bir platformda faşizme, savaşlara ve çevresel yıkıma karşı mücadele etme hedefinde birleşti.

Birleşik Cephe’nin kuruluş aşamasından bugüne kadar yer alan ve organizasyonun dünya kongreleri dışındaki en yüksek karar alıcı kurulu olan Danışma Komitesi’nde de yerini alan Kıbrıslılar Birliği, aynı zamanda kongrede alınan altı siyasi kararın ikisinde Filistinli delegasyon ile imzacı olarak yer aldı.

Filistin ve Kıbrıs konusunda alınan kararlarda birlikte hareket etti Kıbrıslı ve Filistinli delegeler. Bu iki kararın birincisi Birleşik Cephe’nin siyonizme karşı ve tek Filistin için mücadele etmesi, ikincisi ise Kıbrıs’ın işgaline, yerleşimci sömürgeciliğine ve batının dayattığı etnik temelli “iki toplumlu iki bölgeli federasyon” fikrine karşı yabancı varlığı olmayan üniter bir Kıbrıs’ın toprağının ve halkının bütünlüğünün desteklenmesi oldu.

Birleşik Cephe’nin kuruluş kongresinde Kıbrıs hakkında alınan karar şöyle:

Kıbrıs’ta emperyalist işgal ve yerleşimci sömürgeciliği, 1974’te NATO tarafından planlanan Türk işgalinden bu yana varlığını sürdürüyor. Halihazırda adanın yüzde 60’ından azı meşru Kıbrıs hükümetinin kontrolü altındayken, beş NATO ordusu -Türkiye ve Birleşik Krallık, Yunanistan, ABD ve Fransa – üç kıtanın kavşağında stratejik bir konuma sahip olan adada hava ve deniz üslerini kullanıyor. İşgalden bu yana Türkiye’nin yerleşimci sömürgeciliği politikası, Türkçe konuşan Kıbrıslılara baskı yapmaya ve Türk işgali sırasında zorla yerlerinden edilen Rumca konuşan Kıbrıslıların evlerine dönmelerini engellemeye devam ediyor. Kıbrıs’ın 1960 yılında İngiliz sömürgeciliğinden bağımsızlığını kazanmasının ardından Batılı emperyalistler, sözde iki bölgeli iki toplumlu federasyon gibi planlarla Kıbrıs halkı arasında etnik temelli ayrımcılığı teşvik ediyor. Ancak 1979’daki ABC (Amerikan-İngiliz-Kanada) planından itibaren Kıbrıslılar apartheid devletinde yaşama fikrini sürekli olarak reddettiler. Kıbrıs’ın kurtuluşunun özgür bir Batı Asya ve Kuzey Afrika için önemli bir anahtar olduğuna inanıyoruz. Kıbrıslıların demokratik ve sınıf birliğinin yanı sıra, yabancı varlığı olmayan üniter bir Kıbrıs’ın toprak ve sosyal bütünlüğünü destekliyoruz.

(Fotoğraf: rf-foto)

About the author