Hristodulidis: Mısır Dışişleri Bakanı ile Erdoğan’ı konuştuk

Cumhurbaşkanı Nicos Christodoulides, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin özellikle Avrupa Birliği – Türkiye ilişkileri boyutuyla ilgili olarak Kıbrıs sorununda hareketlilik yaratacak fikirler ve teşvikler üzerinde çalıştığını söyledi ve “egemen eşitliğe” atıfta bulunan herhangi bir düşünceyi dışladı.

Akaki Helenizm Araştırma Derneğinin kuruluşunun 100’üncü yıldönümü münasebetiyle düzenlenen bir etkinlik çerçevesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından üzerinde çalışılan, özellikle de Avrupa Birliği – Türkiye ilişkileri boyutunu dikkate alan birçok düşünce, birçok fikir var” dedi ve “dolayısıyla, olumlu bir perspektif yaratabilecek fikirler, motifler, isterseniz veriler üzerinde çalışıyoruz” diye vurguladı.

Ersin Tatar’ın Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamalarına da değinen Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Tatar’dan farklı bir şey duymayı beklemediğini çünkü şu anda söylediklerinin bundan ibaret olduğunu” ifade etti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuéllar’ın ikinci kez gelmesini bekliyoruz, belirttiğim gibi 11 Mart’ta ilk görüşme olacak” dedi ve Cuéllar’ın 7 Mart’ta temaslarda bulunmak üzere Londra’da olacağını ve Kıbrıs’tan sonra ya da muhtemelen daha önce hem Türkiye’ye hem de Brüksel’e bir ziyaret daha yapacağından emin olduğunu sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır ziyaretinden sonra enerji konusuyla ilgili olaraksa, Erdoğan’ın Mısır ziyaretinden önce Mısır Dışişleri Bakanı’nın Kıbrıs’a bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve “ana tartışma konularından birinin Erdoğan’ın ziyareti olduğunu” hatırlattı ve “Enerji ile ilgili herhangi bir sorun yok. Şu anda kesinlikle Kıbrıs sorununun çözümü, üzerinde anlaşmaya varılan çerçeve temelinde Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik verilerin oluşturulması bu perspektifi de geliştirecek ancak şu anda somut bir şey yok” diyerek sözlerini tamamladı. (KHA)

About the author