Uluslararası Denizcilik Örgütü’nde Kıbrıs’a karşı Türk-Yunan birliği

Yunanistan’ın Kıbrıs’a karşı Türkiye’yi desteklediği Genel Sekreterlik seçiminde AB’nin Rusya politikası Kıbrıs’ı zora soktu…

Denizcilik Müsteşarı Maria Hadjimanoli salı günü yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ın Aralık 2023 seçimlerinde Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO – International Maritime Organization) Konseyinin C Kategorisine seçilmesinin yalnızca Türk bloğuyla değil, aynı zamanda Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Moskova’ya karşı Avrupa Birliği yaptırımları nedeniyle Rus bloğuyla da yüzleşmek zorunda kaldığını söyledi.

Kıbrıs Haber Ajansının (KHA) medya sponsoru olduğu 7’nci Capital Link Konferansında konuşan Hadjimanoli, Kıbrıs’ın 2021 seçimleri sırasında aldığı tüm olumlu oyları korumayı başardığı için seçimi önemli olarak nitelendirdi ve Kıbrıs’ın 1987’den beri IMO Konseyinin C kategorisinde seçildiğini söyledi.

Hadjimanoli, “Bu yeniden seçim önemliydi çünkü genellikle Türk bloğuyla yüzleşmek zorundaydık, ancak Avrupa’nın Rusya’ya yönelik yaptırımları nedeniyle, Rus bloğuyla da yüzleşmek zorunda kaldık” dedi.

Hadjimanoli konferansta yaptığı konuşmada, jeopolitik gerginlikler nedeniyle küresel denizciliğin içinde bulunduğu dönemi çalkantılı olarak nitelendirdi ve Kıbrıs’ın Kızıldeniz’de serbest seyrüseferin korunması için Avrupa’nın “ASPIDES” (KALKANLAR) operasyonuna katılmaya karar verdiğini sözlerine ekledi. (KHA)

About the author