Avrupa Halk Partisi: Yabancı ordulardan ve müdahale hakkından arınmış Kıbrıs

Romanya’nın başkenti Bükreş’te gerçekleştirilen Avrupa Halk Partisi (AHP) Zirvesi sırasında Avrupa Parlamentosu seçimleri ışığında seçim manifestosu onaylandı.

Manifestoda, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs sorunundaki çıkmazın aşılması ve müzakerelerin yeninde başlaması amacıyla yapılan çalışmalarda daha aktif bir rol oynaması gerektiği belirtildi.

AHP, ayrıca, Türkiye’nin önerdiği “bölünme retoriği” iki devletli çözümü Avrupa ile uluslararası topluluk tarafından asla kabul edilmeyeceği vurgulandı.

Manifesto ayrıca göç akışlarına atıfta bulunarak AB dışındaki Avrupa ülkelerinin katılımıyla bir AB “Dışişleri Bakanı” ve bir Avrupa Güvenlik Konseyi pozisyonunun oluşturulmasını öneriyor. AHP’nin manifestosunda Kıbrıs ile ilgili paragrafta “Avrupa Halk Partisi yabancı ordular olmadan; garantiler anakronik sistemi ve yabancı ülkelerin müdahale haklara sahip olmadan Kıbrıs sorununa adil, yaşayabilir ve çalışabilir bir çözüm bulunması sürecine tamamen bağlı olmaya devam ediyor” denildi.

Avrupa Halk Partisi Manifestosunda  “Avrupa Birliği’nin Kıbrıs’a yönelik daha güçlü bir destek mesajı göndermesi gerekiyor ve BM kararları ve AB ilkeleri temelinde iki toplumlu, iki bölgeli bir federal çözümünün bulunması amacıyla ve 50 yıl boyunca devam eden Kıbrıs’ın işgaline son verilmesi ve çıkmazın aşılması için yapılan çalışmalarda daha aktif bir rol oynamalıdır” diye vurgulandı.

About the author