Cumhuriyet’in gündemi: Suriyeli mültecilerin vatanlarına dönüşü

İçişleri Bakanı Konstantinos Ioannou, AB Adalet ve İçişleri Konseyi’nde yaptığı konuşmada, Suriye’nin mülteci ve göçmenlerin dönüşü için güvenli bir yer olup olmadığının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

İlgili basın açıklamasına göre Ioannou, “Suriye’nin mevcut durumunun yeniden değerlendirilmesi ve Avrupa İltica Ajansı (EUAA) tarafından yapılacak ilgili değerlendirmeye dayanarak, pilot bazda olsa bile, bu olasılığın Suriye’nin belirli bölgelerinin güvenli bölge olarak belirlenmesi dikkate alınmalıdır.”

Ayrıca AB’nin “bu kadar uzun bir aradan sonra” konuyla ilgili kararlarını “bugünün gerçekleri ve mevcut politikanın sürdürülmesinden ortaya çıkan olumsuz verilere dayanarak” yeniden gözden geçirmesi gerektiğini kaydetti.

Açıklamaya göre, “Kıbrıs’ın tutumu önemli destek gördü” ve “Yunanistan, Avusturya ve İsveç gibi üye ülkeler, müdahalelerinde konuya ilişkin yeni bir siyasi duruş alınması gerektiği konusunda anlaştılar.”

Ioannou, göçün dış boyutuna ilişkin tartışmalar sırasında yaptığı müdahalede, “Deniz yoluyla yapılan eylemler, ulusal düzeyde alınan önlemlerin etkinliğini ve Doğu Akdeniz Bölgesi Eylem Planı’nın uygulanmasının önemli faydalarını etkiledi” dedi.

Bakan ayrıca Eylem Planı’nın uygulanması konusundaki kararlılığından dolayı Komisyon’a teşekkür ederek, Plan’ın özellikle Yeşil Şapka yoluyla Türkiye’den Kıbrıs’a düzensiz akışlar konusunda olumlu sonuçlar verdiğini söyledi.

Azaltımın devam edeceğini umduğunu ifade eden Bakan, Kıbrıs’ın Türkiye’nin deklarasyonunu karşılıklı yarar sağlayacak şekilde uygulamayı sabırsızlıkla beklediğini de sözlerine ekledi.

Bölgedeki durumla ilgili olarak Ioannou, Gazze’deki durum ve Lübnan, Ürdün ve Mısır üzerindeki göç baskısı ve bu ülkelerin bunu durdurma kabiliyeti konusunda ciddi kaygılarını dile getirdi.

Özellikle Lübnan’a değinen Ioannou, ülkenin şu anda 1,5 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yaptığını ve Kıbrıs’tan gelenlerin de gösterdiği gibi, durumu yönetme kapasitesi açısından sınırlarına ulaşmış gibi göründüğünü söyledi.

Ioannou ayrıca kilit komşu ülkelerle stratejik ortaklıklar kurmanın öneminin ve bu gelişmenin temel nedenlerini ele almak için daha küçük ülkelerle iş birliğini güçlendirme ihtiyacının altını çizdi.

Ioannou ayrıca AB Komisyonu Sağlıktan sorumlu Komiseri Stella Kyriakides ile de bir görüşme gerçekleştirdi. (KHA)

About the author