Annita Dimitriu Türk işgalini hatırladı

Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Başkanı ve Kıbrıs Cumhuriyeti Meclis Başkanı Annita Demetriou, Kıbrıs’ta Türk işgali devam ettikçe entegre bir Avrupa güvenlik çerçevesi oluşturulmasının mümkün olmadığını açıkladı.  

Demetriou bu açıklamasını Avrupa Halk Partisi Zirvesi’nde Ursula von der Leyen’in Avrupa Komisyonu’nun ikinci kez olarak sunduğu başkan adaylığının onaylanması beklenen Romanya’nın başkenti Bükreş’te gerçekleştirilecek Avrupa Halk Partisi Zirvesine (AHP) hitaben konuşması sırasında yaptı.  

DİSİ Başkanı konuşmasında Kıbrıs sorununa, Ukrayna’daki Rus istilâsının ardındaki gelişmelere ve İsrail’e yönelik Hamas saldırısı ve saldırının bölgesel etkilerine işaret etti.

Annita Demetriou, devamla, “Avrupa’nın güvenlik mimarisinin, Rusya’nın Ukrayna’yı istilâ etmesi ve sonra Hamas’ın İsrail’e yönelik düzenlediği terör saldırısı ve bunun Orta Doğu’daki korkunç sonuçlarının ardından bölgesel bir çatışmayı alevlendirme eğiliminde olan önemli değişikliklere uğradı” dedi.

DİSİ Başkanı, Avrupa Halk Partisi’nin “gecikmeden net kararlarla ve ortak dille” Avrupa’yı bileştirilen “motive edici bir güç” olması gerektiğine işaret etti.

Kıbrıs sorununa değinen Demetriou, mevcut statükonun kalıcı bir durum olarak asla kabul edilmeyeceğini ifade etti. DİSİ Başkanı “Kıbrıs’ta Türk işgali devam ettikçe entegre bir Avrupa güvenlik çerçevesi olamaz” dedi.

Kıbrıs’ın AB’ye katılımının 20. yıldönümüne de değinen Demetriou, “1 Mayıs’ta Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne tam üyeliğinin 20. yıldönümünü kutlayacak olmanın gurur duyuyorum” dedi.

Demetriou, Kıbrıs’ın AB’ye katılımı “ülkemin en önemli başarısıdır” diye sözlerine ekledi.

DİSİ Başkanı, ayrıca Ursula von der Leyen’in adaylığına desteğini de ifade etti. (KHA)

About the author