Η Ολγκίν δεν απάντησε στο αίτημα των Προσφυγικών Οργανώσεων και της Παγκύπριας Πρωτοβουλία Πολιτών, να τη συναντήσουν

«Κύπρος ελεύθερη, χωρίς διαχωρισμούς». Αλλιώς τι;

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κατά τις επαφές της στην Κύπρο, ζήτησε να συναντήσει «την κοινωνία των πολιτών» για να σχηματίσει καλύτερη αντίληψη για το τι θέλει ο κυπριακός λαός.

Ποιαν κοινωνία των πολιτών;

Μόνο εκπροσώπους οργανώσεων, οι οποίες παρουσίαζαν απόλυτη ομοιομορφία στις θέσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από το Υπουργείο Εξωτερικών, η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είχε ιδέα ποιους θα συναντούσε. Ούτε πώς επιλέγηκαν, ή από πού υποδείχθηκαν αυτές οι οργανώσεις.

Οι πληροφορίες μας λένε επίσης ότι οργανώσεις και σωματεία προσφύγων -όπως η Αδούλωτη Κερύνεια– ζήτησαν τηλεφωνικώς και γραπτώς να τη συναντήσουν. Δεν πήραν καμία απάντηση, θετική ή αρνητική. Απλά αγνοήθηκαν, σαν ενοχλητική υπενθύμιση όσων πρέπει να ξεχάσουμε για να συναινέσουμε στη διχοτόμηση της Κύπρου σε «δύο ζώνες».

Η αντιπρόσωπος, επέλεξε να συναντήσει μόνο ΜΚΟ που εκπροσωπούν τα γνωστά «τζάκια της επανένωσης» και τον «αριστερό εξτρεμισμό» της «όποιας λύσης».

Εκτός από τους πρόσφυγες, συνάντηση με την κ. Κουεγιάρ, ζήτησε και η Πρωτοβουλία «Διακήρυξη Παγκύπριας Κινητοποίησης για την Ελευθερία της Κύπρου». Μια Διακήρυξη Αρχών που συνυπογράφεται από 350 Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Δεν απάντησε ποτέ.

Παρόλα’ αυτά, αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας, πριν από έναν ακριβώς μήνα, επέδωσε επιστολή με τις θέσεις της στον εκπρόσωπο του γραφείου πολιτικών υποθέσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Καμία απάντηση, όπως αναμενόταν.

«Στηρίζουμε σθεναρά τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και τη δημιουργία ενός ενιαίου, δημοκρατικού, πλουραλιστικού και κοσμικού κράτους», λέει η επιστολή. Εκπροσωπώντας μια μερίδα του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, η οποία εξακολουθεί να μην βλέπει άλλη εναλλακτική από την αποχώρηση στρατευμάτων και εποίκων ως προϋπόθεση της λύσης. Μια ομάδα του πληθυσμού που συστηματικά αγνοείται.

Η διακήρυξη της Πρωτοβουλίας «Παγκύπρια Κινητοποίηση για την Ελευθερία της Κύπρου» εδώ: https://www.freecyprus.net/

Και η επιστολή που επιδόθηκε εδώ: https://www.cumhuriyetci.cy/2024/02/23/epistoli-pros-tin-eidiki-apestalmeni-toy-gg-toy-oie-gia-to-kypriako-k-olgkin-koyegiar/

About the author